Jęzory

„Niech wszyscy w koło, po zdjęciach poznają, że konie jak żaby jęzor długi mają”

Koń, jaki jest każdy widzi, głowa, tułów, nogi i ogon. Zazwyczaj zdjęcia koni, to zdjęcia jedzącego konia, biegnącego konia, śpiącego konia, ale zdarza się też i czas, kiedy konie jak małe dzieci pokazują język. Śmiesznie on wygląda na tle ciemnego konia, wtedy jego róż staje się bardziej intensywny i język wygląda jak inna istota, posiadająca swą własną świadomość.

Świadomość, która najbardziej objawia się w chwili, gdy język dorwie się do lizawki solnej, wykonuje wtedy różne wygibasy, by jak najwięcej soli znalazło się w pyszczku. Konie pokazują język sobie podczas zabaw, w trakcie „ziewania”, w chwili, gdy coś im nie smakuje, zazwyczaj wygląda to przezabawnie i humorystycznie i taki dobrym humorem chcielibyśmy Was zarazić, tylko oczywiście nie bierzcie przykładu z poniższych zdjęć.

Na zakończenie kilka przysłów i powiedzonek związanych z językiem

1. „A język lata, lata jak łopata”
  2. „Nie wystawiaj języka, bo ci krowa nasika”
  3. „Kto jęzorem tęgo miele, zwykle robi niewiele”