Konkurs Volvo

Konkurs Volvo

 

Jest… hip, hip, hura udało się, udało się nam się dostać dofinansowanie w ramach Programu Grantów w 2013 r. który odbywał się w Firmie Volvo Polska we Wrocławiu. Warto dodać, iż dla Tary był to pierwszy projekt w jej istnieniu napisany projekt, można rzec, że pierwszy udany krok w kierunku biegu ku doskonałości schroniska.

Teraz szerzej o projekcie:
Projekt ten ma na celu nieść pomoc innym, a przede wszystkim szerzyć pozytywne wzorce, jakie Firma Volvo Polska stosuje w swej działalności. Jednym z najważniejszych warunków wygrania projektu ma być udział wolontariuszy z volvo, w jego wykonaniu. Długo myśleliśmy, jaki projekt napisać, zważając na ograniczone fundusze dostępne w konkursie, rozważaliśmy królikarnię, budowę jednego kojca dla psów, ale w końcu pomysł padł na miejsce na ognisko. Pewnie zapytacie Szanowni Państwo, dlaczego? Dlaczego nie zwierzęta? Już śpieszymy się tłumaczyć.

Od wielu lat wcześniej, jako prywatne schronisko, później, jako Fundacja, przyjmujemy wycieczki szkolne, grupy zorganizowanie, wolontariat wypełniając przy tym wiele zadań pedagogicznych. Prawie zawsze wycieczki pragną ogniska, do tej pory robiliśmy je prymitywnie wszędzie gdzie się tylko, na kawałku jeszcze niezagospodarowanej przestrzeni. Zazwyczaj był to okrąg z kamieni kilka desek opartych na kołkach, może i takie konstrukcje są dobre, ale na dzikich wyjazdach nad jezioro. Tara, jako instytucja mająca dużą ilość odwiedzających powinna mieć porządnie zorganizowane takie miejsce. Umiejscowienie wybraliśmy w miejscu, bo byłej stacji paliwowej, w zeszłym roku usunęliśmy z tego miejsca ogromny zbiornik, który pozostawił po sobie przepastna dziurę. Miejsce jest zupełnie niezagospodarowane, porasta dziką roślinnością. Połączymy tutaj przyjemne z pożytecznym, gdyż tę dziurę i tak mieliśmy w planach zasypać. Plan jest taki koparka wyrównuje teren. My razem z wolontariuszami z Volvo Polska, obsadzamy teren żywopłotem ze świerków (które w ramach projektu nabędziemy), a w centralnym miejscu placu wykonujemy wylane cementem miejsce na ognisko wyłożone dookoła kostką brukową połączoną z kamieniem polnym (ten materiał mamy w schronisku). Na samym końcu zostanie wbita tablica (wykonana przez Volvo Polska) upamiętniająca cały projekt. Oczywiście z wszystkiego będzie przeprowadzona obszerna relacja, fotograficzna, a może i nawet filmowa.

Poniżej przedstawiamy Państwu przykładowe zdjęcia żywopłotu i podobnego projektu miejsca ogniskowego z taką różnicą, że nasze będzie ogrodzone porządnymi ławkami, które w czasie wakacji wykonali nasi wspaniali wolontariusze. Przeogromnie dziękujemy Firmie Volvo Polska.

 

Nasza strona używa ciasteczek (tzw cookies). dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje

Zamknij