Dlaczego warto przekazać 1% podatku na konie?

W praktyce przekazanie 1% podatku to szansa na to, aby bez żadnych dodatkowych kosztów pomóc najbardziej potrzebującym. Mogą być to także konie, które są wyjątkowymi zwierzętami w sposób szczególny potrzebującymi naszej pomocy. Dlaczego tak ważne jest wsparcie dla organizacji działających w tym zakresie oraz co dokładnie ono obejmuje?

1% na konie – Twoje dobrze wykorzystane pieniądze

Pieniądze zebrane w ten sposób mogą być wykorzystane wielorako. Przeznacza się je m.in. na ratowanie koni, czyli wykup zwierząt starych i często maltretowanych, ich kompleksową diagnostykę zdrowotną, opiekę weterynarza, a także późniejsze utrzymanie. Często są to konie, które ze względu na swój wiek oraz stan zdrowia nie mają praktycznie żadnych szans na adopcję. Właśnie dlatego tak istotne znaczenie ma wsparcie finansowe, które pomaga w opiece nad tymi zwierzętami. Niestety nie jest ona tania, dlatego 1% podatku na konie jest szansą, aby wiele fundacji mogło je chronić i działać w możliwie jak najszerszym zakresie.

Edukacja niemniej istotna

Fundacje działające na rzecz zwierząt takich jak konie mają na celu nie tylko opiekę nad nimi, ale równie edukowanie. Jest to wiedza odnośnie tego, jak ważna jest troska o zwierzęta, a także kształcenie właściwych postaw w zakresie ekologii.

Ma to miejsce poprzez różnego rodzaju inicjatywy prowadzone zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. Kształcenie odpowiedzialnych postaw wśród młodych osób pozwala wzmagać w nich empatię oraz sprawiać, aby nie były one obojętne na krzywdę zwierząt, także koni. Te ostanie często zwracają mniejszą uwagę, co nie znaczy, że w naszym kraju nie doświadczają one cierpienia oraz nie są traktowane w niewłaściwy sposób.

Jak widać zdecydowanie warto przekazać 1% podatku na konie po to, aby wesprzeć organizacje działające na rzecz tych zwierząt. Potrzeby w tym zakresie są naprawdę duże i nie maleją wraz z upływem czasu. Dlatego wsparcie osób świadomych kwestii ekologicznych i mających na uwadze dobro zwierząt – także koni – jest tak istotne.