Razem stanowimy siłę

Dzięki Waszym działaniom udało się doprowadzić do szybkiej reakcji urzędnika państwowego, jednak nie satysfakcjonującej obrońców koni.

W związku z tym, że się nie zgadzacie z eksportem żywych koni do Japonii na rzeź, satysfakcjonująca dla nas wszystkich odpowiedź byłaby „zrywamy wszelkie ustalenia dotyczące eksportu koni rzeźnych do Japonii”, jednak taka odpowiedź nie nastąpiła, proszę przeczytajcie komunikat Głównego Lekarza Weterynarii (być może nie wszystkim jest wiadomo, że 8 lutego 2016r., został powołany na to stanowisko Włodzimierz Skorupski).

Wypowiedź Głównego Lekarza Weterynarii jest napisana bardzo dyplomatycznie, ludzkim językiem – jest to mydlenie oczu.

Nie odpuszczajcie, dzwońcie i piszcie w dalszym ciągu. Żądajcie konkretnej odpowiedzi dotyczącej zerwania rozmów prowadzonych na temat wywozu żywych koni do Japonii.

Komunikat GIW z 29.02.2016r.:

„W związku z docierającymi do Głównego Inspektoratu Weterynarii głosami protestu w sprawie eksportu koni rzeźnych do Japonii, Główny Lekarz Weterynarii informuje, iż obecnie taki eksport nie jest realizowany.
Pomimo, iż procedura ustaleń warunków eksportu została zainicjowana, z uwagi na długotrwały proces uzgodnień międzynarodowych, w najbliższym czasie umożliwienie eksportu koni do Japonii nie jest spodziewane.
Jednocześnie informuję, że Główny Lekarz Weterynarii przykłada ogromną wagę do zapewnienia dobrostanu utrzymywanych zwierząt, a w przypadku ich przewozu, do przestrzegania najwyższych standardów ich transportu. Przewóz zwierząt może być realizowany wyłącznie zgodnie z międzynarodowymi normami, to jest w zgodności z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) oraz z przepisami Unii Europejskiej w zakresie dobrostanu zwierząt w transporcie.”