Strzelecki wolontariat

02-03.02.2014 – Wolontariat w Schronisku dla koni TARA Widziane okiem Naszych wspaniałych wolontariuszy, opisane ich słowami zapraszamy do czytania.

W pierwszą sobotę i niedziele lutego strzelcy JS3006 w ramach wolontariatu pracowali społecznie w Piskorzynie. Fundacja która prowadzi schronisko zlokalizowana jest w byłym PGR, na terenie schroniska oprócz koni jest wiele innych zwierząt: Wszystkich zwierząt jest blisko 200 – 122 konie, krowy, kozy, owce, psy, koty, świnie, kury, kaczki, gołębie, króliki. Mieszkają tu także symboliczne fretki, uratowane z fermy futrzarskiej. Zakres działalności oraz praca jaka jest wkładana w działanie tej organizacji zapiera dech w piersiach, a klimat jaki tam panuje zachęca do kolejnych odwiedzin.

Na wolontariuszy czekał darmowy nocleg w bardzo klimatycznie zaadoptowanej stodole, z łazienką, prysznicami oraz bogato wyposażoną kuchnią. Wyżywienie i dojazd każdy zabezpiecza we własnym zakresie.

Ludzie których poznaliśmy na miejscu byli bardzo życzliwi i przyjacielscy co dodatkowo tworzyło na miejscu bardzo rodzinny klimat.

Dzień pracy zaczyna się o 7:00 rano, każdy dostaje jakieś zadania do wykonania, np.: karmienie i oporządzanie koni, praca przy zagrodach, karmienie i wyprowadzanie psów i wiele innych przeróżnych obowiązków. Strzelcy dostali prace w zagrodzie kóz i owiec, gdzie musieli przewieźć siano pod wiatę gdzie śpią zwierzęta, oraz usunąć warstwę starego siana przed ponownymi przymrozkami. Efekt pracy było widać natychmiastowo, po rozwiezieniu siana zwierzęta natychmiastowo zaczęły korzystać z nowego legowiska. Dodatkowo strzelcy pomagali przy oporządzaniu koni. Praca skończyła się o godzinie 15:00, strzelcy wspólnie przygotowali i zjedli obiad.

Był to nasz pierwszy wyjazd do TARA – Schronisko dla Koni zainicjowany przez strz. ZS Patrycje Brzezińską, ale nie ostatni. W najbliższym czasie planujemy kolejny wyjazd większą grupą strzelców w celu wsparcia działalności tej organizacji bo naprawdę warto.

Serdecznie zachęcam i polecam do zapoznania się z działalnością Tary oraz wsparcia ich w jakikolwiek sposób, gdyż to co robią naprawdę robi wrażenie.