Wielki wyjazd na zieloną trawkę

Za nami ciężki ale jakże satysfakcjonujący weekend. Wszystkie konie, które miały jechać na pastwiska udało nam się przewieźć w sobotę. Przyjechało wiele osób, dzięki ich pomocy cała akcja przebiegła sprawnie i bezproblemowo. Przez cały dzień trzy buckmany woziły konie ze schroniska, do Smogorzewa, skąd były przeprowadzane polną drogą na przygotowane wcześniej, ogrodzone pastwiska. Konie wesoło rżały zbliżając się do łąk i z radosnym niedowierzaniem rozglądały się na boki, widząc taaaaaaaką dużą trawę. Po czym puszczały się galopem, przypominając sobie raj, który dobrze znają z wcześniejszych lat.

Weekend to także czas wycieczek. Odwiedzili nas wychowankowie Zespołu Placówek Resocjalizacyjnych w Brzegu Dolnym, Powiatowego Zespołu Szkół w Brzegu Dolnym oraz uczniowie Zespołu Szkół Sportowych w Lubinie – wirtualni opiekunowie Hadesa. Te grupy zajęły się porządkami na terenie fundacji, rozbiórką zbędnych ogrodzeń, segregacją materiałów, które będzie można ponownie wykorzystać.

Wolontariusze, którzy nie pomagali przy przewożeniu koni zajęli się pracami przy pozostałych zwierzętach w schronisku – karmieniem, ścieleniem, sprzątaniem boksów. Zjawiło się też kilku amatorów ogrodnictwa, którzy zajęli się pracami przy roślinach. Porządkowali, sadzili krzewy i drzewka, przycinali gałęzie.
Z całego serca dziękujemy wszystkim, którzy byli z nami i pomagali w czasie tych intensywnych dni. To tylko Wasza zasługa, że udało nam się tak wiele zrobić.