Ludzi Tary jest mnóstwo. Począwszy od wolontariuszy a skończywszy na darczyńcach. Niemniej jednak niezaprzeczalnymi fundamentami Tary są dwie osoby.

Scarlett Szyłogalis – Jankowiak (Prezes Fundacji)

Scarlett Szyłogalis Prezes Fundacji TARA

To ona jest prekursorką i założycielką pierwszego schroniska dla koni Tara. Podobnie jak bohaterka powieści Margaret Mitchell Scarlett jest odważna, charyzmatyczna, konsekwentna. W każdej chwili gotowa do działania w obronie zwierząt. Jej życie to Konie, to im obiecała, że powstanie zapis o ustanowieniu ich jako zwierzęta towarzyszące ludziom. Scarlett zawsze dotrzymuje słowa. Podopiecznych Tary nazywa czule swoimi “dzieciakami”.

Piotr Jankowiak – Szyłogalis

Piotr Szyłogalis Fundacja TARA

Prawdziwy Herkules współczesnych czasów. To on na co dzień zajmuje się całym folwarkiem. Buduje, remontuje, naprawia, bywa też, że burzy. Żadna praca nie jest mu obca. Potrafi zrobić coś z niczego. Piotr posiada też drugie oblicze, ma duszę artystyczną. Nie jedna kobieta pozazdrościłaby mu zdolności manualnych. Potrafi wyszywać i tworzyć piękne rzeczy w origami. Prywatnie jest mężem Scarlett.