WolonTARA – inaczej wolontariat dla każdego, kto ma chęci i serce do zwierząt. Zanim przyjedziesz, przeczytaj!

TARA jest domem dla zwierząt i ludzi, więc nasi goście nie gotują i nie spożywają mięsa na terenie folwarku.

Kontakt do wolontariatu:
piotr@fundacjatara.info
Tel. 785-511-630

Tarowy Wolontariat, czyli wcześniejszy telefon, śpiwór, chęć pomocy, zapał i miłość do zwierząt oraz skończone 16 lat – tylko tyle potrzeba, by stać się w Tarze Wolontariuszem 🙂 Liczą się każde ręce, które gotowe są podjąć się pracy. Pracy czasem ciężkiej, czasem fizycznie wyczerpującej, ale niesamowicie satysfakcjonującej i owocnej. Każdy działa oczywiście na miarę swoich możliwości. Schronisko jest miejscem, w którym wszyscy odnajdą coś dla siebie. Nawet, jeśli ktoś nie miał wcześniej kontaktu z końmi, na pewno znajdzie się zadanie, jakie wykona bez problemu. Budowanie stajni, wyrzucanie obornika, codzienne ścielenie i dawanie siana, wypuszczanie na padok, prace remontowe, opieka nad końmi i innymi zwierzętami – to tylko niektóre z zajęć, jakich można się tu podjąć. Stosownie do wieku i możliwości przyjeżdżający wolontariusze działają w wesołej atmosferze na wszystkich frontach.

Choć przez tyle lat wodę nosiło się w baniakach, a toaleta stała na dworze, zawsze pojawiali się ludzie chętni do pomocy. Na dzień dzisiejszy warunki wyglądają o niebo lepiej! Jest dostęp do łazienki, z podwójnym WC i kabinami prysznicowymi, jest ciepła woda i są ciepłe pokoje, bo uruchomiliśmy CO w Młodzieżówce, kuchnia jest wyposażona – ba, nawet w pralkę. Oczywiście wszystkie rzeczy pochodzą „z odzysku”, więc nie należy spodziewać się luksusów. W Młodzieżówce łóżko znajdzie każdy, choć czasem w pokojach robi się bardzo ciasno. Dlatego, nim pędzące serce wyrwie się galopem w drogę do Tary, trzeba zadzwonić i poinformować o swoim przyjeździe!

Wolontariuszy obowiązuje regulamin. Jest on konieczny ze względu na bezpieczeństwo każdego, zarówno ludzi jak i zwierząt. Z miejsca odpadają używki takie jak narkotyki czy alkohol. Oczywiście czas dzielony jest tu i na pracę i chwile wolne, a wieczorami można wspólnie usiąść przy ognisku, ale w ciągu dnia od samego rana to głównie praca dla zwierząt wypełni Twój czas. Rokrocznie sporo osób pojawia się też w trakcie długich weekendów lub by np. spędzić w Tarze Sylwestra – bo my nie mamy świąt i wolnego, zwierzęta muszą przecież jeść i wychodzić codziennie, a pomoc jest nam w tym czasie bardzo potrzebna, gdyż pracownicy mają wolne i na ponad 200 zwierząt przypadają tylko Scarlett, Piotr, Ikar i Dawid. Nasi kochani Wolontariusze jednak czuwają i rokrocznie licznie spędzają ten radosny czas z zakasanymi rękawami.

Wolontariat to genialny koncept na spędzenie wolnego czasu w otoczeniu zwierząt i możliwość dania im czegoś od siebie, czerpiąc przy tym radość z niesionej potrzebującym pomocy! Zupełnie inaczej patrzy się na ogrodzenie, które już stało, niż na własnoręcznie postawiony płot. Zamyka się boks, jaki pościeliło się samemu. Świadomość, że kawałek Ciebie został włożony w zabezpieczenie bytu tarowych podopiecznych sprawia, że chce się tu wrócić, by dołożyć coś jeszcze. Każdego dnia zwierzęta potrzebują opieki. Każdy dzień jest dobry do przyjazdu. Niedziele czy święta dla koni niczym nie różnią się od normalnych dni powszednich. Do Piskorzyny dojeżdżają z Wrocławia autobusy PKS (trzeba dokładnie sprawdzić w rozkładzie). Najbliższa stacja PKP znajduje się w Wołowie. Wystarczy tylko wcześniej zadzwonić, że zamierza się przyjechać, a być może Scarlett będzie akurat w drodze i zabierze Was do Tary osobiście.

Od początku przez Schronisko przewijali się licznie Wolontariusze. Wszyscy dokładali cegiełkę do muru, jaki otacza żyjące tu zwierzęta. Muru zapewniającego im bezpieczny i szczęśliwy byt. Każda przybita żerdź, wywieziona taczka, odmierzona porcja owsa, rozścielona kostka słomy, rozczesana grzywa czy podrapanie za uchem jest jedną, poszczególną cegiełką pomocy. Przyjedź i Ty, by dołożyć swoją i uczynić konstrukcję jeszcze solidniejszą.

1. Osoby niepełnoletnie na czas pobytu w Tarze muszą posiadać odpowiednie zaświadczenie od rodziców.
  2. Osoby poniżej 16 roku życia mogą przebywać na terenie schroniska wyłącznie pod opieką wyznaczonego do tego przez opiekunów prawnych/rodziców pełnoletniego Opiekuna Wolontariusza na czas pobytu w Tarze.
  3. Osoby naruszające podpunkty regulaminu, będą wypraszane z terenu Fundacji, a w przypadkach rażącego i notorycznego łamania regulaminu wypraszane z zakazem możliwości ponownego przyjazdu.
  4. Fundacja może wystawić zaświadczenie o pracy wolontariackiej i czasie jej trwania.

Co należy zabrać?

• ubrania – nie należy z tym przesadzać, w końcu w Tarze nie chodzi o rewię mody, a raczej o praktyczność. I tu sprawdzają się doskonale ubrania i obuwie wojskowe, nie widać na nich brudu 😉 i są wytrzymałe. Przydadzą się również, gumowce i coś przeciwdeszczowego, gdyż pogoda zawsze potrafi spłatać figla, nawet jeśli od rana świeci słońce.
  • śpiwór – można też wziąć na wszelki wypadek materac lub karimatę, a jeżeli ktoś chce zapewnić sobie więcej prywatności, istnieje możliwość rozbicia namiotu. Pomieszczenia noclegowe są ogrzewane.
  • dobrze jest zabrać ze sobą: mini apteczkę, plastry na otarcia, latarkę – może być czołowa, rękawice robocze i koleżankę/kolegę 😉
  • wyżywienie – najbliższy sklep jest umieszczony zaledwie 200 m od Schroniska, dodatkowo średnio 4 razy w tygodniu ktoś jedzie samochodem do większej miejscowości, gdzie można zrobić większe zakupy.

W schronisku dla zwierząt Fundacji Tara w Piskorzynie można bardzo miło spędzić czas oddychając pełną piersią, z dala od zgiełku, wśród ocalonych zwierząt, na pikniku w pięknym, klimatycznym parku, przy ognisku z gitarą, pomagając nam w przeróżnych pracach, na łące wśród koni, biorąc na spacer psy. Tara to 33 ha ziemi – padoki, duża łąka, przy niej poniemiecki park, stajnie, stajenki i całe mnóstwo pozytywnej energii od szczęśliwych zwierząt!

Serdecznie zapraszamy na wolontariat w Tarze – przygodę z końmi oraz innymi ocalonymi przed śmiercią zwierzakami!

Kontakt ws. wolontariatu:
Scarlett Szyłogalis